A cukorbetegség viszketést okoz?

A cukorbetegség viszketést okoz?

Olyan termékeket is tartalmazunk, amelyekről úgy gondoljuk, hogy hasznosak az olvasóink számára. Ha ezen az oldalon található linkeken keresztül vásárol, akkor kis jutalékot kereshetünk. Itt van a folyamatunk.

A cukorbetegségben szenvedő emberek inkább viszkető bőrt tapasztalnak, mint az állapot nélküli emberek. A tartós viszketés kényelmetlen lehet, és túlzott karcoláshoz vezethet, ami fertőzést, kellemetlenséget és fájdalmat okozhat.

A viszketés gyakran a diabéteszes polyneuropathia tünete, amely olyan állapot, amely akkor alakul ki, amikor a cukorbetegség idegkárosodáshoz vezet. Bizonyos bőrbetegségek, amelyek a cukorbetegség eredményeként alakulnak ki, viszkető bőrt is okozhatnak.

A cukorbetegségben szenvedő személynek nem szabad figyelmen kívül hagynia a viszkető bőrt. A száraz, irritált vagy viszkető bőr nagyobb valószínűséggel fertőzött, és a cukorbetegségben szenvedő emberek nem képesek annyira sikeresen leküzdeni a fertőzéseket, mint azok, akiknek nincs állapota.

Ebben a cikkben megvizsgáljuk azokat az okokat, amelyek miatt a cukorbetegségben szenvedő személy viszketést tapasztalhat, és tippeket kínál a megkönnyebbülés biztosításához.

A diabéteszes viszketés okai

A cukorbetegség a lokalizált viszketés területeit okozhatja.

Számos oka van annak, hogy a cukorbetegségben szenvedő személyek gyakoribb viszketést tapasztalhatnak, mint mások.

Időnként viszketés a bőr külső rétegeiben sérült idegrostokból származhat.

A cukorbetegséghez kapcsolódó viszketés oka gyakran a diabéteszes polyneuropathia vagy a perifériás neuropathia. Ezek a cukorbetegség olyan szövődményei, amelyek akkor alakulnak ki, amikor a magas vércukorszint károsodást okoz az idegrostok, különösen a lábakban és a kezekben.

Mielőtt a cukorbetegek esetében az idegkárosodás bekövetkezik, a magas citokinek szintje kering a test. Ezek olyan gyulladásos anyagok, amelyek viszketéshez vezethetnek.

A legújabb kutatások azt sugallják, hogy a citokinek növekedése végül kapcsolatban lehet a diabéteszes idegkárosodással.

Időnként a tartós viszketés azt jelezheti, hogy a cukorbetegségben szenvedő személynek az idegkárosodás veszélye van a citokinszint növelése miatt. Sok ember a viszketés tünetét is tapasztalja a neuropathia kialakulása után.

Keressen orvosi ellátást, ha a viszketés tartós lesz.

A cukorbetegségben szenvedő emberek szövődményeket is tapasztalhatnak, ideértve a vese- vagy májelégtelenségben is, ami viszketést is okozhat.

Néhány cukorbetegségben szenvedő ember viszkető bőr alakulhat ki egy új gyógyszer káros mellékhatásaként, vagy allergiás reakcióval rendelkezik rá.

Ugyanakkor az embernek csak akkor hagyhatja abba a gyógyszer szedését, amíg az orvosuk megerősíti, hogy allergiás reakciót tapasztaltak. Lehet, hogy az orvosnak fel kell írnia egy csere gyógyszert.

Az emberek a viszketést is megtapasztalhatják a rossz keringés eredményeként. Ezekben az esetekben a viszketés valószínűbb, hogy a lábakban alacsonyabban fordul elő.

Parfümöket, színezékeket és erős szappanokat tartalmazó bőr termékek kiszáradhatnak a bőrt, ami viszketéshez vezet.

A bőr télen is kiszáradhat vagy érzékeny lehet.

Kattintson ide, ha többet szeretne megtudni a diabéteszes neuropathiáról.

Diabetikus bőrbetegségek

Időnként egy mögöttes bőrbetegség viszketést okozhat. A cukorbetegségben szenvedő emberek könnyebben kaphatnak bizonyos bőrbetegségeket és fertőzéseket, mint az emberek, akiknek nincs cukorbetegsége.

Példák ezek a következők:

  • Gombafertőzés: A gombás fertőzések, például a sportoló lábának és a jock viszketésnek viszkethetnek. A bőr lehet vörös, forró vagy duzzadt. Időnként kis hólyagok alakulnak ki és folyékony kisülést eredményeznek. Az élesztőszerű gomba, a Candida albicans gyakran felelős ezekért a fertőzésekért.
  • Necrobiosis lipoidica diabeticorum (NLD): Ez egy ritka bőrbetegség, amely jellemzően az alsó lábakon alakul ki, bár ez a test más részeit is érintheti. Az NLD unalmas, piros foltként kezdődik, egy emelt felülettel, amely sötét szegéllyel rendelkező hegszerű lézióvá válik. Fájdalmat és viszketést okozhat.
  • Tördõ xanthomatózis: Az 1. típusú cukorbetegségben szenvedõ embereknél ez a állapot sárga sérüléseket képez a bőrön, amelyek körülbelül egy földimogyoró méretűek. A magas koleszterinszint és a zsírszint növeli a kitörő xanthomatózis kockázatát. A foltok gyakran előfordulnak a lábakon, a lábakon, a kezeken, a karokon és a fenéken. Minden dudornak piros gyűrűje lesz körülötte, és viszkethet.

tünetek

A viszketés tünetei eltérőek, és az októl függnek.

Például, ha valaki perifériás neuropathia van, akkor valószínűbb, hogy viszketést tapasztal a lábak alsó részén.

Érzésvesztést is tapasztalhatnak, általában a lábakban vagy a kezekben. A bizsergő érzés kísérheti ezeket a tüneteket.

A specifikus bőrbetegségekkel vagy fertőzésekkel rendelkező emberek viszketnek a folt vagy a sérülés helyén.

A viszketés az ember számára kényelmetlenül érezheti magát a ruhájában, felébresztheti őket éjszaka, és úgy érzi, mintha mindig meg kell karcolnia.

A cukorbetegségben szenvedő személy több lépést tehet az egészséges bőr fenntartása és a viszketés megkönnyebbülése érdekében, ideértve a következőket:

  • A cukorbetegség gondos kezelése és a vércukorszint túl magas szintjének megakadályozása.
  • Kerülje el a nagyon forró fürdők szedését. A forró víz eltávolíthatja a nedvességet a bőrből.
  • A bőr krémének felhordása, miközben a bőr még mindig nedves fürdés vagy zuhany után. A cukorbetegségben szenvedő személy azonban nem alkalmazhat krémet a lábujjak között, mivel ez a nedvességgel működhet, hogy káros gombákat vonzzon.
  • Kerülje el a durva parfümöket vagy festékeket tartalmazó hidratáló szereket. Keressen egy olyan terméket, amelynek címkéje, amely kimondja, hogy a krém „szelíd” vagy „hipoallergén”. Egyes gyártók krémeket hoznak létre kifejezetten a cukorbetegségben szenvedők számára.

A cukorbetegség-specifikus krémek széles skálája elérhető online.

Az életmód megváltoztatása szintén segíthet csökkenteni a bőr tüneteit. Ide tartozik az egészséges étrend fogyasztása.

mikor kell orvoshoz fordulni

A cukorbetegségben szenvedő személyek, akik otthoni gyógyszereket próbálnak kezelni, de kb. 2 hét után nem látnak javulást, beszéljenek orvosukkal más lehetőségekről.

Míg mindenkinek időről időre viszkető bőr van, a cukorbetegségben szenvedő embereknél a viszkető bőr jelezheti a rossz cukorbetegség -szabályozást és a potenciális idegkárosodást.

Az orvos ki tudja értékelni a száraz vagy foltos bőr területeit annak meghatározására, hogy a cukorbetegség vagy az alapjául szolgáló bőrbetegség oka -e.

Felírhatják a kezeléseket, vagy javasolhatják a személyek cukorbetegség -kezelési rutinjának változtatását.

  • 1. típusú
  • 2. típusú

Az orvosi hírek ma szigorú beszerzési iránymutatásokkal rendelkeznek, és csak a szakértői áttekintett tanulmányokból, az akadémiai kutatóintézetekből és Orvosi folyóiratok és társulások. Kerüljük a tercier referenciák használatát. Összekapcsoljuk az elsődleges forrásokat – beleértve a tanulmányokat, a tudományos referenciákat és a statisztikákat – az egyes cikkekben, és felsoroljuk azokat a cikkek alján található források szakaszban is. Többet megtudhat arról, hogyan biztosítjuk, hogy tartalmunk pontos és aktuális legyen a

szerkesztői politika elolvasásával.