Mi az ekcéma?

Mi az ekcéma?

atópiás dermatitis (AD) az ekcéma másik neve. Ez a csecsemők általános bőrbetegsége. A tünetek között szerepel a száraz, gyulladt és viszkető bőr.

AD egész életen át tartó állapot lehet. Ez a gyermekek akár 25% -át érinti, és az emberek 60% -a tapasztalja meg első életévében. Noha a legtöbb csecsemő az állapotból növekszik, 10–30% -uk folytatja a tüneteket felnőttkorban.

A tünetek hajlamosak viaszolni és csökkenni. Amikor a tünetek újra megjelennek, vagy rosszabbodnak, akkor azt felgyorsulnak. A dermatológusok általában topikális kortikoszteroid krémekkel és kenőcsökkel kezelik a fellászatot. A fellendülések gyakoriságának csökkentése érdekében a gondozónak figyelnie kell a potenciális kiváltókra és irritálószerekre, amelyek súlyosbítják a baba bőrét.

Olvassa el tovább, hogy többet megtudjon a baba ekcéma -ról, beleértve az okokat, a tüneteket és egyebeket.

okok

Az orvosok nem tudják pontosan, mi okozza az atópiás dermatitist. Sokan azonban úgy gondolják, hogy a genetika és a környezeti tényezők kombinációja felelős.

Az AD okaival kapcsolatos újabb kutatások azt mutatják, hogy ez általában a bőrgátproblémákkal, a környezeti irritánsok kitettségével és a bőr mikrobiotájával fordul elő. A bőr bakteriális összetétele eltérő az AD -ben szenvedő embereknél, mivel a különféle baktériumok megnövekedett tapadása az állapotban szenvedőknek.

A kutatók úgy gondolják, hogy az immunrendszerhez kapcsolódó genetikai mutációk és a bőrgát funkciója hozzájárul az ekcéma kialakulásának valószínűségéhez. A hirdetések fejlődéséhez hozzájáruló egyéb tényezők között szerepel a környezeti tényezők, és ahol az ember felnő.

Ezenkívül a kutatók megvizsgálják a bőr mikrobiomájának szerepét, valamint azt, hogy a különféle baktériumok, vírusok és élesztők hogyan védik az ekcéma tünetei ellen vagy hozzájárulnak ahhoz.

ekcéma tünetek

Az ekcéma a csecsemőkben hajlamos száraz, pikkelyes, viszkető bőrként kezdődni, főleg az arcon és a fejbőrön. Vörösnek, pikkelyesnek és zümmögőnek is tűnik. A viszketés általában jön és menjen. Az idősebb gyermekek gyakran viszkető, piros, pikkelyes kiütéseket alakítanak ki a bőrön, például a térd és a könyök gyűrődései. Az ekcéma a nyakon, a csuklón, a boka, a lábak és a fenék gyűrődésének is megjelenhet.

Cheeks

Amikor egy csecsemő ekcéma az arcán, akkor valószínűleg először viszkető kiütést fognak kialakítani az arcukon. A kiütés általában száraz és pikkelyes megjelenésű, és hólyagolódhat és kitörhet, így ropogós réteget hagyva. A csecsemő krónikus viszketés miatt is nehezen viselkedhet, vagy nehezen tud alszik.

chin

ekcéma kiütés terjedhet az arc más területeire, beleértve az állát is. Az ekcéma kiütések általában nagyon viszketőek, tehát ha egy csecsemő nem karcolja meg az állát, a kiütés a fogak túlzott nyáladása miatt okozhat. Az ekcéma -kiütés végül kinyílik, és szivárog, és folyadékot szivárog, amely megszárad és megrázza.

A homlok és a fejbőr

Ha egy csecsemőnek ekcéma van a homlokán vagy a fejbőrükön, a gondozó kezdetben észreveheti viselkedésük változását. Például a csecsemő megpróbálhatja dörzsölni a fejét a szőnyegek vagy más otthoni tárgyak ellen, hogy megnyugtassa a viszketést. Az ekcéma kiütés száraz, viszkető mérlegekkel jár, amelyek hólyagolódhatnak és felszabadulhatnak a folyadékkal. Ahogy a folyadék megszárad, kéreg marad.

Baba ekcéma és más hasonló bőrbetegségek

atópiás dermatitisz száraz és pikkelyes kiütésekkel jár, amelyek viszkető és sírás folyadék. Vannak más bőrbetegségek is, amelyek utánozzák vagy atópiás dermatitisznek tűnnek. Ide tartoznak:

seborrheikus dermatitis

seborrheic dermatitis, amely általában a fejbőrön és az arcon jelenik meg, de a kar gyűrődésein és a has redőin belül is előfordulhat. Amikor az állapot fejlődik a csecsemő fejbőrén, az orvosok bölcsősapkának hívják.

Az atópiás dermatitissel ellentétben a szeborrheikus dermatitis a következőkkel jár:

  • A pikkelyes bőrfoltok: Ezek könnyebbek, mint a környező bőr, sötétebb bőr színű betegekben.
  • vastag zsíros mérlegek: Ezek a skálák fényesebbek, mint a száraz mérlegek, amelyeket az orvosok az atópiás dermatitisznél figyelnek meg.
  • A viszketés hiánya: A viszkető érzés sokkal enyhébb, mint az atópiás dermatitis, és nem zavarja a csecsemő alvását.

Fontos szem előtt tartani, hogy a csecsemőnek egyszerre lehetnek seborrheikus dermatitis és atópiás dermatitisz.

psoriasis

csecsemőknél a psoriasis tünetei nagyon hasonlítanak az atópiás dermatózishoz. Az atópiás dermatitiszhez hasonlóan a psoriasis az arcon is hajlamos, és a kiütés száraz mérlegekkel jár. A psoriasis azonban a csecsemőknél ritka, és valószínűbb, hogy későbbi gyermekkorban fejlődik.

Az atópiás dermatitisztől eltérően a kiütés gyakran megjelenik a pelenka területén. A psoriasis másik megkülönböztető tünete a körömcsomagolás. A köröm gödrök kis depresszió vagy horpadás az ujjban vagy a körmökben. Ez a tünet a csecsemőknél rendkívül ritka.

Tudjon meg többet a psoriasisról itt.

gyűrűhernyó és tinea

A gyűrűféreg egyfajta gombás fertőzés. A fő tünet egy piros szegéllyel rendelkező kiütés, amely hirtelen megjelenhet, vagy néhány napot igénybe vehet. A csecsemőknek és a kisgyermekeknek a fejbőr vagy a homlokon általában kialakulnak egy gyűrűféregfertőzés. A gyűrűférgek hasonlóak az atópiás dermatitiszhez, mivel a kiütés pikkelyes megjelenésű és gyakran viszkető. Az atópiás dermatitisztől eltérően azonban a csecsemőknél a hajhullás vagy az alopecia kis foltja lehet.

A tinea a test bárhol előfordulhat, és kerek, piros, pikkelyes javításként jelenik meg, de meghatározott szélekkel, nagyon viszkető. Lehet egy emelt, pikkelyes szegély és a közepén könnyebb lehet. A foltok általában vörös vagy rózsaszínűek a világosabb bőrön, barna vagy szürke a sötétebb bőrön.

Tudjon meg többet a gyűrőférgről és a tinea -ról itt.

Baba ekcéma és pattanás

Ha egy csecsemőnek pattanása van, fehér pattanások vagy foltok klasztereket képeznek a bőrükön. Amikor ekcéma van, a kiütés gyakran sír, de soha nem fog megjelenni pattanásokkal. A pattanások hasonlóak az ekcémához, mivel hajlamos az arcon fejlődni.

Kezelés

Az ekcéma kezelése a csecsemőkben két célja: az első a tünetek enyhítése, a második pedig az, hogy megakadályozzák őket, hogy visszatérjenek.

Az ekcéma tünetek enyhítése

Az ekcéma tüneteinek enyhítésére a dermatológus valószínűleg javasol egy aktuális kortikoszteroidot, amely csökkenti a gyulladást és a viszketést. A helyi kortikoszteroidok számos formában vannak, beleértve a krémeket, a krémeket, a kenőcsöket és a spray -ket.

A gondozóknak aktuális kortikoszteroidot kell alkalmazniuk a csecsemő fürdése után, de a hidratáló felhordása előtt. Fontos, hogy követik a bőrgyógyász alkalmazási utasításait, mivel a csecsemők érzékenyebbek ezekre a gyógyszerekre, mint a felnőttekre.

A legfontosabb dolog a bőr hidratálása és hidratálása. A gondozóknak napi bőr hidratáló krémeket kell használniuk, amelyek illatmentesek és tartósítószerekben korlátozottak. Gyógyszerek és hidratáló szerek esetében a kenőcs jobb lehet, mint egy krém, mivel a kenőcsben az olaj és a víz nagy része a vízben.

Az ekcéma tüneteinek megelőzése

Az esetleges irritálószerek és kiváltó tényezők azonosítása, amelyek súlyosbítják a bőrt.

Például egy gondozó észreveheti a csecsemő bőrén kiütés kialakulását, miután illatos samponokat vagy szappanokat használ. Ugyanakkor nem minden kiváltó környezeti. Időnként a csecsemőnek ekcéma -kiütés alakulhat ki olyan területeken, ahol sokat izzadnak.

Egyéb általános fellendüléses triggerek a következők:

  • Száraz levegő
  • PET haj (Dander)
  • Pollen
  • Néhány mosószerm mosószere
  • Babapor

A gondozóknak el kell kerülniük az illatos illatot is, és olyan termékeket kell használniuk, amelyek szerint a hipoallergén és az illatmentes. Egyes tartósítószerek bizonyos szövetekkel együtt súlyosbíthatják a bőrt. A pamut a legjobb gluconol átverés Nézze meg URL-jét.

Mivel a bőrgát hiányos, a legfontosabb dolog a hidratálás. Az AD -ben szenvedő csecsemők kb. A leggyakoribb allergének a tej, a földimogyoró, a tojás, a szója, a búza, a diófélék, a halak és a kagylók.

A fürdő technika szintén fontos a fellendülések gyakoriságának csökkentésében. A gondozóknak óvatosan meg kell tisztítaniuk a bőrt, és kerülniük kell a súrolást. A fürdőidőket 5–10 perc között kell tartaniuk.

A fürdőknek a hetente néhányszor történő korlátozása szintén jó ötlet, mivel minden fürdő a bőrszárazabbá teszi.

gondozóknak is gondoskodniuk kell arról, hogy a csecsemő körmei rövidek maradjanak, így nem tudnak éjszaka karcolni, ami szintén súlyosbítja a tüneteket.

mikor kell kapcsolatba lépni egy orvossal

Az embernek vegye fel a kapcsolatot az orvossal, amint észreveszi a kiütést. Fontos, hogy az orvos korán kezeli az ekcémát, mivel ez csökkenti a szövődmények, például a fertőzés valószínűségét. Ha a csecsemő tünetei súlyosbodnak, a kiütés gyógyulása hosszabb ideig tarthat.

Összegzés

ekcéma vagy atópiás dermatitis, a csecsemők általános bőrbetegsége. Noha a csecsemő kinövi az ekcémát, a tünetek felnőttkorban is fennmaradhatnak. A kutatók nem értik, hogy egyesek miért alakulnak ekcéma, bár úgy gondolják, hogy az ember genetikai profilja és a környezeti kiváltó események egyaránt szerepet játszanak.

Az orvosok az ekcémát kortikoszteroid gyógyszerekkel, beleértve a krémeket, krémeket és bőrpuhítóanyagokat, csecsemőkben kezelik. Annak megakadályozása érdekében, hogy a fellángolás visszatérjen, az embernek fel kell jegyeznie minden olyan potenciális kiváltó eseményt, amely súlyosbítja a baba bőrét.

Az ekcéma tünetek átfedésben vannak más állapotokkal, például asztmával, élelmiszer -allergiákkal és allergiás rhinitissel. Következésképpen fontos, hogy a gondozó a lehető leghamarabb kérje az orvosi ellátást, így csecsemőjük megkapja a megfelelő kezelést.

  • atópiás dermatitis/ekcéma
  • Gyermekgyógyászat/Gyermekek egészsége

Az orvosi hírek ma szigorú beszerzési iránymutatásokkal rendelkeznek, és csak a szakértői áttekintett tanulmányokból, tudományos tanulmányokból származnak Kutatási intézmények, orvosi folyóiratok és társulások. Kerüljük a tercier referenciák használatát. Összekapcsoljuk az elsődleges forrásokat – beleértve a tanulmányokat, a tudományos referenciákat és a statisztikákat – az egyes cikkekben, és felsoroljuk azokat a cikkek alján található források szakaszban is. Többet megtudhat arról, hogyan biztosítjuk, hogy tartalmunk pontos és aktuális legyen a

szerkesztői politika elolvasásával.

Contents